Piekarz

Zajęcia teoretyczne na tym kierunku odbywają się na terenie szkoły, a praktyczna nauka zawodu w piekarniach na terenie miasta.

Uczeń w trzyletnim procesie kształcenia poznaje:

  • technologię wytwarzania ciasta żytniego, pszennego i mieszanego,
  • sposób wytwarzania ciasta żytniego, pszennego i mieszanego,
  • sposób wytwarzania różnych rodzajów chleba,
  • sposób wytwarzania pieczywa drobnego: bułek, rogali, chałek, bagietek itp.,
  • technologię wypieku pieczywa,
  • organizację pracy na poszczególnych stanowiskach pracy w piekarni (ciastowy, stołowy, piecowy, pomocnik, magazynier),
  • organizację pracy w piekarniach różnego typu (duże, średnie, małe, rzemieślnicze, przemysłowe),
  • organizację i wyposażenie stanowisk pracy w piekarni.

Aby zobaczyć galerię z dużymi zdjciami, kliknij jedno z nich =>