Kucharz

Zajęcia na tym kierunku odbywają się w naszej szkole, w pracowni technologii żywienia, a praktyka w kuchniach przedszkoli i szkół na terenie miasta.

Uczeń w trzyletnim procesie kształcenia poznaje:

  • sposoby przygotowania surowców do produkcji,
  • sposoby sporządzania potraw z warzyw, owoców, grzybów,
  • techniki sporządzania prostych potraw z jaj, mleka i jego przetworów,
  • techniki sporządzania prostych potraw z mąki i kaszy,
  • metody przygotowywania potraw z mięsa i drobiu,
  • metody sporządzania potraw z ryb,
  • podstawowy asortyment ciast i deserów,
  • różne rodzaje sałatek, surówek, sosów, przystawek oraz sposoby ich przygotowywania i podawania,
  • sposoby korzystania z ziół i przypraw,
  • potrawy kuchni regionalnej i kuchni polskiej,
  • metody przygotowywania prostych potraw dietetycznych i wegetariańskich,
  • warunki właściwego przechowywania artykułów spożywczych,
  • zasady nakrywania stołu na różne uroczystości okolicznościowe,
  • zasady i umiejętności układania prostego jadłospisu.