Cukiernik

Zajęcia na tym kierunku odbywają się w warsztatach szkolnych oraz w cukierniach na terenie miasta. W trzyletnim procesie kształcenia uczeń nabywa takie umiejętności jak:

  • przygotowanie surowców do produkcji cukierniczej,
  • obliczania zapotrzebowania surowców na określony program produkcji,
  • przygotowywanie ciast, ich obróbki, wałkowania, wyciskania, formowania blatów i korpusów,
  • przygotowania kremów, syropów, galaretek, pomad, mas,
  • prowadzenia wypieku wyrobów gotowych,
  • studzenia, montowania, nasączania i formowania ciastek i tortów,
  • dekorowania kremami i przetworami owocowymi,
  • oceny przydatności produkcyjnej surowców i materiałów pomocniczych,
  • operatora zmechanizowanych linii produkcyjnych,
  • obsługi maszyn i urządzeń technicznych oraz ich konserwacji,
  • przestrzegania zasad właściwej higieny produkcji, zasad BHP i PPOŻ.

Aby zobaczyć galerię z dużymi zdjęciami, kliknij jedno z nich =>