Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej

Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej, to bardzo atrakcyjny zawód. W całym województwie tylko nasza szkoła prowadzi kształcenie w tym kierunku. Pracownik obsługi hotelowej jest dobrą propozycją dla uczniów z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego. Kandydat do nauki na tym kierunku, powinien być sumienny i dokładny, musi lubić pracować z ludźmi. Jest, to również propozycja dla uczniów, którzy nie uzyskali zgody lekarza na pracę w zawodzie kucharz czy cukiernik (np. nie wszyscy z nas dobrze znoszą wysokie temperatury panujące w kuchni!). Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej nie musi znać kilku języków obcych, nie będzie pracował również na recepcji w hotelu. Jego zadania są dużo prostsze i mniej stresujące.

Jeśli zastanawiasz się, jaki zawód wybrać, przeczytaj ten artykuł samodzielnie. Możesz pokazać go swojemu rodzicowi lub zaprzyjaźnionemu nauczycielowi. ZAPRASZAMY DO LEKTURY I SKŁADANIA DOKUMENTÓW!

Obecnie jedną z lepiej rozwijających się gałęzi gospodarki jest sektor turystyczny. Na obszarze województwa świętokrzyskiego powstaje wiele hoteli, pensjonatów, gospodarstw agroturystycznych. Na terenie miasta Kielce odbywa się wiele imprez związanych z Targami Kielce. Istnieje więc duże zapotrzebowanie na pracowników z branży hotelarskiej. Zdobywając zawód pracownika pomocniczego obsługi hotelowej masz duże szanse na znalezienie pracy.

Kształcenie w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej odbywa się w trzyletniej zasadniczej szkole zawodowej dla absolwentów gimnazjum. Program nauczania dla zawodu pracownik pomocniczy obsługi hotelowej w 3-letniej zasadniczej szkole zawodowej przewiduje następujące przedmioty zawodowe:

  • technologię prac w obiektach hotelarskich,
  • prace pomocnicze w gastronomii hotelowej
  • zajęcia praktyczne.

Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej wykonuje szeroki asortyment prostych czynności w hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, agroturystyce. Posługuje się ręcznym i zmechanizowanym sprzętem porządkowym, obsługuje wyposażenie techniczne sali restauracyjnej (ekspresy, podgrzewacze lub termosy), stosuje środki utrzymania czystości. Prowadzi wstępną obróbkę owoców, warzyw, mięsa, ryb i grzybów. Konserwuje bieliznę pościelową, stołową i odzież ochronną. Obsługuje urządzenia pralnicze, pielęgnuje trawniki, kwiaty.

Nauka zawodu odbywa się w pracowniach specjalistycznych i pokojach gościnnych na terenie Ośrodka, oraz w hotelach i sanatoriach w mieście. Uczniowie mogą zdawać egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe. Zdobyte w en sposób kwalifikację są honorowane na terenie całej Polski i Unii Europejskiej.

Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej wykonuje szereg czynności w hotelach i pensjonatach, na różnych stanowiskach takich jak:

  • pomoc kuchenna,
  • pomoc kelnera,
  • pomoc pokojowej.

Zadania zawodowe w zakresie:

  • prac porządkowych w części noclegowej hotelu,
  • prac pomocniczych związanych z obsługą konsumenta,
  • czynności porządkowych w części gastronomicznej obiektu noclegowego,
  • prac pomocniczych związanych z przygotowywaniem surowców, sporządzaniem potraw i napojów,
  • prac związanych z działalnością pralni hotelowej,
  • prac pomocniczych związanych z przyjmowaniem gości hotelowych,
  • pielęgnowania roślin ozdobnych, hotelowych terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych,
  • prac związanych z dbałością o urządzenia i tereny rekreacyjne.

Kwalifikacje zawodowe:

  • Pomoc personelowi recepcji w obsłudze gościa hotelowego
  • Prace porządkowe w hotelu
  • Proste prace związane z utrzymaniem otoczenia wokół hotelu
  • Proste naprawy urządzeń i sprzętów hotelowych (niewymagające specjalistycznych uprawnień)
  • Współpraca z pracownikami hotelu w celu utrzymania hotelu w czystości i ładzie.

Proces kształcenia na poziomie szkoły ponadgimnazjalnej pozwoli więc na zapewnienie młodym ludziom, którzy posiadają lekki stopień niepełnosprawności umysłowej zdobycie szerokiego wachlarza umiejętności zawodowych, co przełoży się na zdobycie odpowiedniej pracy.

Ten wpis został opublikowany w kategorii 2011/2012. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.